Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 12 september 2018

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Het levensverhaal van 'knorst' Leo van den Berg

De 91-jarige Leo van den Berg komt uit een echte ‘knorstenfamilie’. Een knors betekent eigenlijk koudslachter, vilder, slachter van ongekeurd vlees, slager die minderwaardig vlees verkoopt, kraakbeen, knobbel, wapen.

Onder de vele slagers die het geslacht Van den Berg heeft voortgebracht, zijn namelijk ook enkele clandestiene slagers (voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog) en noodslachters geweest. In een noodslachtplaats worden verongelukte (koude) dieren en slachtafval verwerkt. In de volksmond gebruiken we echter voor een slager het woord knorst. Leo is geboren in Het Engelsche Bosch aan de Jacoba van Beierenweg op de hoek van de Engelselaan, waar zijn vader Piet bij grootvader Gerrit in de slagerij werkt. Als vader Piet in 1931 een slagerij in Noordwijk kan overnemen, brengt Leo zijn jeugd verder in Noordwijk door. Maar in 1950 keert hij als zelfstandig slager/slachter terug naar de hoek van de Engelselaan in Voorhout. Zijn klanten zitten verspreid in de buitengebieden van Voorhout. Bestellingen worden rondgebracht met een bakfietsbrommer. In 1958 vervangt Leo de oude slachtplaats aan de Engelselaan voor een nieuw gebouw.

In 1955 trouwt Leo met Dora Koster en zij krijgen drie zonen. Als Dora in 1963 plotseling overlijdt, wordt Leo met zijn zaak en gezin geholpen door zijn broers en zussen, tot hij hertrouwt met Janke Viehoff, met wie hij nog twee kinderen krijgt.

In 1967 opent Leo aan de Herenstraat 46 een Centra-supermarkt met daarin een ambachtelijke slagerij, een vers-broodafdeling en later in 1978 ook een viswinkel.

Samen met Jan Noordermeer, die op nummer 48 een interieurwinkel opent, heeft hij op de hoek met de Knip een gebouw ontwikkeld met drie winkels en woningen erboven. De derde winkel aan de kant van de Knip verhuurt Jan Noordermeer aan drogist Piet Hulsebosch.

Het winkelpand met woonhuis aan het Engelsche Bosch wordt vanaf 1967 verhuurd aan poelier Klaas Slobbe. In 1994 wordt het verkocht aan Jaap en Pleun Bax, die er een curiosawinkel van maken.

Vandaar dat er nog steeds Curiosa op de gevel staat. Inmiddels is de winkel door de huidige eigenaar bij het woonhuis getrokken.

In 1979 wordt Herenstraat 46 weer verbouwd en gaat Leo terug naar de oorspronkelijke ambachtelijke slagerij.  Dit combineert hij met een kleine veehouderij, waarbij hij wekelijks een koe slacht voor de winkelverkoop. In 1989 neemt zijn jongste zoon Rob de zaak van hem over. Hij blijkt dezelfde voorliefde voor het boeren te hebben als zijn vader. Met zo’n 35 koeien fokken ze hun eigen veestapel. Leo blijft tot zijn 80e slachten, uitbenen en helpen aan de toonbank. Daarna is hij Rob blijven helpen met het boeren, dat wil zeggen de koeien voeren, uitmesten, en ook met de winkeladministratie, wat hij op zijn 91e nog steeds dagelijks doet. Dit en meer verhalen zijn te lezen in Dwars Op 63.

Meer weten? Zie: www.hkv-voorhout.nl.