Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Woensdag 12 september 2018

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

De grutters dynastie Van Steijn-Van Dam in Voorhout

Het winkelbestand is in alle dorpen en steden de afgelopen 100 jaar wezenlijk veranderd. In Voorhout, met een kwart van het huidige aantal inwoners, waren er meer winkels dan nu. Daarover gaat een verhaal in de nieuwe Dwars Op, het blad van de Historische Kring Voorhout (HKV).

Grutters verkochten ooit grutterswaren: houdbare voedingsmiddelen zoals suiker en grutten, gepelde of gebroken graan of boekweit.  De naam van zo’n winkelier verandert later in kruidenier. Hij verkoopt houdbare voedingsmiddelen zoals suiker, en verduurzaamde voedingsmiddelen (comestibles) zoals stroop. Je kunt er inlandse kruiden krijgen als anijs, en specerijen zoals peper. Tot het assortiment behoren ook niet-eetbare producten: kaarsen, zeep, blauwsel, stijfsel, lampolie en dergelijke. De kruidenierswaren worden aangevoerd in grootverpakkingen als jute zakken en vaten. De klant krijgt een afgemeten hoeveelheid mee in een papieren zak of in zelf meegebracht vaatwerk.

Klaas van Steijn wordt omstreeks 1888 grutter aan de Voorhoutse Hoofdstraat. Na zijn huwelijk met de dochter van Klaas, Anna van Steijn, neemt Marinus van Dam omstreeks 1921 de winkel van zijn schoonvader over. Hij verbouwt het pand en er komt een bord op de gevel dat aangeeft dat hier ‘Kolonialewaren en Comestibles’ verkocht worden. De winkel is zes dagen per week open en ook in de avond kunnen klanten er zo nodig terecht. Zoon Niek van Dam neemt op zijn beurt de winkel over van zijn vader. Bij de uitbreiding van het raadhuis wordt de winkel door de gemeente Voorhout gekocht. Niek laat aan de overkant van de Herenstraat een nieuw pand bouwen, waar de Superette (Kroon) wordt gevestigd, de eerste Voorhoutse supermarkt.

In die tijd telt het kleine Voorhout meerdere kruideniers. Kees van Kampen tegenover het Engelsche Bosch, Bert van Kampen (A&O) aan de Herenstraat en Maarten de Jong (SPAR) een stukje verder richting Nagelbrug. Ook melkboeren zoals Willem van der Holst vissen in de vijver van kruidenierswaren. Voor de venters gelden tot de jaren zestig geen vaste wijken en alle winkeliers bezorgen door het hele dorp en in de buitenwijken.

Anno 2018 zijn het Albert Heijn, Aldi en Plus waar Voorhout haar boodschappen haalt. De grutters en kruideniers zijn verdwenen. Maar de HKV heeft de geschiedenis van de dynastie Van Steijn en Van Dam beschreven in de zomer uitgave van haar tijdschrift Dwars Op 63.

Meer weten? Zie: www.hkv-voorhout.nl.