Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zondag 2 april 2017

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Inloop Hemels Voorhout

Voorhout – In het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) is nog de unieke tentoonstelling Hemels Voorhout op de woensdag voor Pasen te bezichtigen. Het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat is 12 april van 14.00-16.00 uur geopend.

De tentoonstelling betreft bidprentjes, communieprentjes en -bord, foto’s, kleding, stukken van de onmisbare Voorhoutse dragervereniging St. Barbara en relevante memoralia uit de collectie van de HKV en anderen. Tot in de zestiger jaren waren in de katholieke kerk bidprentjes erg in zwang. Een bidprentje ('gedachtenisprentje' of 'doodsprentje') is een klein prentje, dat veelal wordt uitgegeven als aandenken bij een overlijden van een dierbare. Daarna volgde de overgang naar bedank- en gedenkkaartjes. De HKV bezit er een kleine duizend. Een selectie hiervan is de tentoongesteld.

Direct bij binnenkomt van het Kenniscentrum worden de bezoekers verrast door Ab Koomen als BB-er en de op het ‘Raadhuisplein’ uitgestalde zaken van het oude Voorhoutse gemeentehuis uit de vorige eeuw.  Ook staat er een zogenoemde Sixpaal.

Naast gastvrouw Nelleke van Steijn is er  een bestuurslid present zijn  om alle vragen, voor zover mogelijk, te beantwoorden. In de sfeervol aangeklede zaal liggen 16 fotoboeken met honderden unieke herinneringen uit Voorhouts verleden ter inzage. De boekenkast is rijkelijk gevuld met een scala aan diversiteiten. Niet alleen over Voorhout maar ook over de Regio.

Het jubileumboek van de Barbara is tijdens de tentoonstelling nog te koop voor 5 euro.  Daarnaast zijn er andere boeken over Voorhout en omgeving in de aanbieding. In de Oosthoutzaal is de laatste nieuwe aanwinst te bezichtigen. Het is het schaalmodel van de ‘loc 1719 Voorhout’ waarmee op 1 maart 1997 het nieuwe station Voorhout officieel in gebruik werd genomen. De volgende Inloop is woensdag 10 mei van 14.00-16.00uur.