Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 6 december 2016

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Vroege Voorhoutse predikant - KTS en Far Out

In de nieuwe Dwars Op (58) besteedt de redactie onder meer aandacht aan de predikant Herman Schuijl en de Voorhoutse band Far Out.

De afbraak van de buitenplaats Houtlust aan de Leidsevaart in Noordwijkerhout is aanleiding voor de beschrijving van een stuk Voorhoutse historie. Het buiten is gebouwd door een kleinzoon van dominee Herman Schuijl, predikant in Voorhout en Noordwijkerhout. De gevelsteen, met daarop afgebeeld drie geknotte vogels, is bewaard gebleven.

In 1591 werd Harman Schuijl de eerste ‘echte’ predikant van de protestante gemeente in Voorhout. Zijn voorganger was Marten Jansz. Serrey. Serrey was eerder katholiek priester en al dan niet opportunistisch (zijn salaris werd betaald door de Staten van Holland) overging naar de nieuwe leer. In 1591 vond de classis een echte predikant en werd Serrey afgezet.

Dominee Schuijl blijft tot zijn emeritaat in 1614 predikant van Voorhout. Door ook de gemeente in Noordwijkerhout te bedienen steeg zijn salaris van 350 gulden naar 400 gulden per jaar. Hij wordt opgevolgd door zijn schoonzoon Pieter de Carpentier die in dat jaar trouwt met de jongste dochter Anneken Harmansdr Schuijl. Herman Schuijl is predikant in een roerige periode. Het is midden in de tachtigjarige oorlog met Spanje. Maar ook op geloofsgebied is er het nodige aan de hand. Na de calvinisten komen doopsgezinden, arminianen of remonstranten en contraremonstranten die zich moderaten noemen (door de tegenstanders modderaars genoemd) tot ontwikkeling. In de classis Leiden willen vijf predikanten, waaronder dominee Schuijl, de opdracht om de vijf artikelen zoals door de remonstranten opgesteld niet te boven te gaan, niet gehoorzamen. Maar Schuijl blijft zonder al te grote turbulentie tot op zijn 63e predikant in de beide dorpen en gaat  in 1614 met emeritaat.

KTS en Far Out

In de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn er drie bekende popbands uit Voorhoutse gelederen voortgekomen die kortere of langere tijd hebben bestaan: Marsha’s Mood in de tweede helft van de jaren zestig, Gamut wordt in 1979 opgericht en houdt in 1987 op te bestaan en Far Out viert hoogtij tussen 1980 en 1985. In het rijk geïllustreerde verhaal over Gamut is hier al ruim aandacht aan besteed in de zomereditie van de Dwars Op. In de komende wintereditie van de Dwars Op staat Far Out in de schijnwerpers.

Voormalig plaatsvervangend directeur en leraar Engels van de KTS Wim Perquin haalt herinneringen op aan een zeer plezierige muzikale periode. Far Out komt voort uit een enthousiast clubje leraren, Wim Perquin, Paul Bakker, Gerard Kuijt, en Henk Hal en leerling René van der Hulst. Ze spelen al regelmatig samen op schoolkampen en muziekdagen. Bij een groot schoolconcert in de KTS is het succes zo groot, dat in 1980 een band wordt geboren. Vijf jaar lang spelen ze in kroegen, op podia, de jaarlijkse kermis, feesten en partijen.

De naam van de band komt voort uit het feit dat ze uitsluitend jaren zestig muziek spelen. Ze komen op een populaire kreet uit die tijd: ‘te gek’. Zo wordt het ‘Far Out’ met een knipoog naar de klank van Voorhout. Ze spelen van ‘Whiskey in the Jar’ van The Dubliners tot ‘Beestjes’ van Ronnie en de Ronnies, beide uit 1967. In 1984 wordt het grootse lustrumfeest van de Voorhoutse popband Gamut ondersteund door collega-muzikanten van Far Out. In 1985 gaat eenieder zijns weegs, maar in 1994 komen ze, samen met Gamut, nog eenmaal bij elkaar voor een nostalgisch concert wanneer ‘De Toog’ en ‘Het Wapen van Voorhout’ van Pieter van Kampen en Leon van Westerop drie jaar bestaan.

Verder komen aan de orde: Een buitenplaats minder voor Voorhout; Van Willem Wermboutsz tot Hoogkamer; De RK meisjesverenigingen deel II, De Imca’s en de Bijtjes; Herman Schuyl, predikant in Voorhout; Geerlings-Bergamo; Postkantoor, einde van een tijdperk; Arie van Schooten, Zandsloot; Sportdagen en suppoost Cor Warmerdam.