Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zondag 28 februari 2016

Contactgegevens
Dr. Schaepmanlaan 6
2215 NG Voorhout
T 0252 211280
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

De Poort van Voorhout legt het loodje. Kaalslag verderop in de Herenstraat volgt!

In de week van 22-25 februari 2016 sneuvelde de boerderij van Oostdam aan de kop van de Herenstraat in Voorhout. Ook de er achter staande eeuwenoude waagschuur met authentieke waag ging plat. Voorhout werd overspoeld door een golf van emotie. Heel begrijpelijk. Een simpele sloopmelding bleek voldoende; een vergunning niet noodzakelijk. Maar was de boerderij te redden? Nee. Daarvoor was het al decennia te laat. Er moest veel te veel worden geïnvesteerd en daarvoor was niemand te vinden. De laatste decennia is er geen onderhoud gepleegd. Plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst werd afgewezen. Desondanks blijft het eeuwig zonde.

Na de sloop in 1972 van café De Bonte Koe en dan nu de boerderij Oostdam is er geen sprake meer van een Poort van Voorhout. Wat rest in de waag. Deze is geschonken aan de HKV.

Blijft het bij deze sloop? Daar ziet het niet naar uit. Binnen enkele maanden moeten ook de panden Herenstraat 108 t/m 118 (tussen Cheers! en Prins Bernhardstraat) ontruimd zijn. De panden zijn eigendom van De Raad in Noordwijk. Voor Herenstraat 108 is al jaren geleden een sloopvergunning afgegeven. Midden tussen deze panden staat ook het oude postkantoor uit 1900. Betekent dit dat er voor het eind van het jaar opnieuw een gapend gat in Voorhout ontstaat? Geen van de panden heeft een beschermde status. Desondanks is verzocht de gevel van het postkantoor te behouden.