Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 14 augustus 2017

Contactgegevens
Westkanaalweg 118
2461 GW Ter Aar
E info@chvteraar.nl

Ter Aar, Cultuur Historische Vereniging

Cultuur Historisch Museum Ter Aar 2 september op TV!!

Politionele acties: een mooi woord voor oorlog

Op de dag dat bij het Nationaal Indië-monument in Roermond de zogenoemde politionele acties worden herdacht, brengt de NOS een programma waarin die bloedige episode in de vaderlandse geschiedenis van meerdere kanten wordt belicht. Naast beelden van de herdenking komen in gesprekken en reportages de Nederlandse én Indonesische kijk op de gewelddadigheden aan de orde. Want 'politionele acties', was dat niet gewoon een mooie term voor oorlog?

Het dorpje Ter Aar, waarvandaan maar liefst tachtig jongens naar Indië vertrokken om te vechten

Zeventig jaar geleden, op 21 juli 1947, begon de eerste van twee militaire operaties waarmee Nederland zijn gezag in de toenmalige kolonie wilde herstellen. De onafhankelijkheidsstrijd kostte het leven aan ruim 5000 Nederlandse militairen, veelal dienstplichtigen, en aan zo’n 100.000 Indonesiërs. Naar de gewelddadige dekolonisatie van Nederlandsch-Indië heeft de Nederlandse regering een grondig wetenschappelijk onderzoek gelast, dat binnenkort begint en zeker vier jaar gaat duren.

Tegen deze achtergrond praat presentator Rob Trip met onder anderen historicus Gert Oostindie. Ook zijn er reportages te zien, zoals over het dorpje Ter Aar, waarvandaan maar liefst negentig jongens naar Indië vertrokken om te vechten. Een veteraan uit het dorp en de zoon van een andere veteraan vertellen over de sporen die dat trok in de gemeenschap en in hun levens. Ook het Indonesische perspectief komt aan de orde: hoe hebben de weduwen van Indonesische strijders de politionele acties en hun nasleep ervaren? De reportages worden afgewisseld met fragmenten van de herdenking, eerder op de dag bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond.

Een mooi woord voor oorlog
Zaterdag 2 september, 19.13-19.54 uur, NPO 2

Naar aanleiding van de tv-documentaire blijft de expositie 'Loslaten, dat gaat niet meer' verlengd tot en met zondag 24 september 2017 geopend!