Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 14 februari 2024

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Eeuwen oude waterput in duinen bij Wassenaar

Uitgerekend tijdens werkzaamheden aan waterwinning is in de duinen van Wassenaar een waterput uit de middeleeuwen ontdekt.

De unieke vondst door archeologen van Antea Groep die waren ingeschakeld door duinwaterbedrijf Dunea, stamt vermoedelijk uit de vroege middeleeuwen. Het zijn de eerste bevindingen van bewoning van Wassenaar. De waterput werd gevonden bij resten van een boerderij.

De gevonden restanten zijn aangetroffen op vier meter diepte op een vroegere duintop. Het omvat een boerderij compleet met waterput en haardplaats. De omvang van de opgraving was relatief klein, maar de vondsten zijn wel heel bijzonder, zo stellen de experts. „Voorheen zijn weleens resten aangetroffen zoals vuursteen, scherven of botten in het duingebied, maar een huisplaats zoals deze is uniek.”

Programmamanager Kevin Joosten van Dunea spreekt over een mooie samenloop van omstandigheden: „De werkzaamheden die we hier uitvoeren hebben als doel om de waterwinning uit te breiden. Dat we precies op deze plek, in ons jubileumjaar, een oude waterput aantreffen maakt het extra bijzonder. Ook in die tijd wist men blijkbaar al dat er in de duinen schoon en betrouwbaar drinkwater te vinden was.”

Bron: LD 14 februari 2024