Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 23 oktober 2023

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Overdracht historisch archief van Dik Parlevliet

Op vrijdag 20 oktober zijn de archieven van Dik Parlevliet officieel overgedragen aan Erfgoed Leiden en Omstreken. Onder het toeziend oog van burgemeester Visser van Katwijk tekenden de familie van Dik Parlevliet en gemeentearchivaris Cor de Graaf de overeenkomst.

Dik Parlevliet deed in het verleden veel onderzoek naar onder andere de archeologie, gebouwen en grond in Katwijk en omgeving. Hiervan bouwde hij een waardevol en veelzijdig archief op, zowel digitaal als op papier. Bovendien maakte hij een aantal boeken (waaronder atlassen) en artikelen over Katwijk en omgeving. De website www.historievankatwijk.nl komt ook van zijn hand.

Na zijn overlijden hebben de archieven vier jaar lang bij broer Arend Parlevliet op zolder gelegen. 'Op een gegeven moment werd het tijd om de archieven veilig te stellen. Anders zou er veertien jaar aan kennis verloren gaan', vertelt Arend.

Erfgoed Leiden werkt momenteel aan het toegankelijk maken van het archief van Dik Parlevliet. Parlevliet hanteerde een eigen indeling voor zijn archief. Het is aan Erfgoed Leiden om die te ontcijferen en vervolgens opnieuw te inventariseren. Over enige tijd zal het archief in te zien zijn in de studiezaal. Daar zijn alle historische archieven van de gemeente Katwijk en de voormalige gemeenten Rijnsburg en Valkenburg te raadplegen. Het ontsluiten van het digitale archief blijkt nog een uitdaging: sommige bestanden zijn versleuteld met een code. De toegang tot het digitale archief laat daarom nog even op zich wachten.