Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zondag 14 mei 2023

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Tot publijcque dienst der studie

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) trokken tal van protestantse vluchtelingen naar de Nederlandse Republiek, onder hen de jonge Johannes Thysius (1622-1653). Met zijn geërfde familiekapitaal lukte het hem om een aanzienlijke bibliotheek op te bouwen: de Bibliotheca Thysiana, die in 1657 voor het publiek werd opengesteld. De grote reikwijdte van de bibliotheek is opvallend: van wijsbegeerte en rechtsgeleerdheid tot Oosters letteren en natuurwetenschappen.

Dit is een boek waarin een kleine honderd boeken worden voorgesteld door evenzovele wetenschappers, afkomstig uit binnen- en buitenland en gespecialiseerd in de meest uiteenlopende disciplines. Ze maken deel uit van de veel omvangrijker collectie van de Bibliotheca Thysiana, gevestigd te Leiden, die in 1653 bij testament werd gesticht door Johannes Thysius (1622-1653). Thysius was een telg uit een welgestelde, protestantse familie afkomstig uit de Zuidelijke  Nederlanden, die aan het eind van de zestiende eeuw naar de Nederlandse Republiek was gevlucht. Tijdens zijn korte leven slaagde hij erin een imposante boekencollectie bijeen te brengen, waarin alle belangrijke wetenschapsgebieden van zijn tijd vertegenwoordigd waren. In zijn testament gaf Thysius aan dat er een speciaal pand moest worden gebouwd waarin zijn bibliotheek zou worden ondergebracht, zodat de boeken beschikbaar zouden zijn tot publijcque dienst der studie. In dat gebouw op de hoek van het Rapenburg en de Groenhazengracht, ontworpen door de Leidse stadsarchitect Arent van ’s-Gravesande, is de collectie nog altijd gehuisvest.

Uitgeverij Verloren BV
Torenlaan 25
1211 JA Hilversum

+31 (0)35 685 98 56

bestel@verloren.nl
www.verloren.nl