Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 27 januari 2023

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Dominicanessen Voorschoten maken zich op voor de toekomst en geven hun landgoed aan de samenleving.

De dominicanessen van Voorschoten hebben onlangs hun moederhuis op Buitenplaats Huize Bijdorp overgedragen aan een erfpachter. Vanwege de hoge leeftijden van de zusters en gebrek aan nieuwe aanwas willen ze het eeuwenoude landgoed op een verantwoorde manier ontwikkelen en teruggeven aan de samenleving.

Het is de bedoeling dat de buitenplaats voor een groot deel opengesteld wordt. Er komen sociale huurwoningen en zorgappartementen. Een deel van het klooster wordt afgebroken en opnieuw opgetrokken. De zusters en broeders verhuizen naar een ander gedeelte van het klooster.

Verder liggen er plannen voor het gebruik van de boerderij, de moestuin en fruittuin, die mogelijk ook gebruikt gaan worden voor educatie en dagbesteding. Ook in het paviljoen, waar mensen terecht kunnen voor koffie en thee, zullen deels mensen uit de dagbesteding werken, evenals in het groenonderhoud.

Link naar het artikel in KN