Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Donderdag 12 januari 2023

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Winterrust in het Oosteinde, een vergeten gebied in het noorden van Hillegom.

Eigenlijk was het de bedoeling om een artikel te schrijven voor ‘Hangkouserieën’, het verenigingsblad van Vrienden van Oud Hillegom. Maar dat liep stevig uit de hand. Uiteindelijk schreef Wim Granneman een compleet boek over het Oosteinde, het gebied ten noorden van de Oosteindervaart in zijn woonplaats Hillegom. Winterrust, de boerderij waar Granneman opgroeide, is de rode draad in zijn verhaal. 

‘Een vergeten gebied in Hillegom’, noemt Granneman (73) het. Veel mensen zijn zelfs verbaasd als ze horen dat het bij Hillegom hoort. Alles boven de Oosteindervaart is volgens hem altijd al meer georiënteerd geweest op Bennebroek. De kinderen gingen in Bennebroek naar school. Gelovigen uit het gebied gingen in Bennebroek ter kerke en ook de boodschappen werden in het buurdorp gedaan. Zelfs de PTT - de voorloper van KPN - was niet op de hoogte van hoe het werkelijk zat en gaf de huizen in het gebied ooit een Bennebroeks kengetal: 02502 (nu 023) in plaats van het Hillegomse 02520 (nu 0252).

Winterrust in het Oosteinde, een vergeten gebied in het noorden van Hillegom’ (ISBN: 9789080668652) van Wim Granneman is in Hillegom te koop bij de Readshop (Hoofdstraat 85), Tuincentrum De Oosteinde (Zandlaan 22) en Vrienden van Oud Hillegom (Stationsweg 131 - elke dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur en elke eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur geopend). Het boek kost 19,50 euro.

Bron: LD 12 januari, regio Duin- en Bollenstreek.

Auteur: Paul de Vlieger