Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 15 november 2022

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

De Lokhorstkerk in Leiden – Van schuilkerk naar sieraad in de stad

Op zaterdag 19 november om 13.30 uur zal het boek De Lokhorstkerk in Leiden – Van schuilkerk naar sieraad in de stad, gepresenteerd worden in de Lokhorstkerk (Pieterskerkstraat 1). Het eerste exemplaar zal aangeboden worden aan burgemeester H. Lenferink.

Sinds 1638 staat ze als stille schoonheid in het hart van de stad Leiden: de Lokhorstkerk. Gebouwd als doopsgezinde schuilkerk op historische grond, was ze getuige van politieke omwentelingen en stedelijke godsdiensttwisten. Maar evenzeer bracht -en brengt- ze mensen bij elkaar vanuit geloof, gemeenschapszin, maatschappelijke betrokkenheid en culturele interesse. 

De Doopsgezinde Gemeente heeft, in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden en uitgeverij Ginkgo, een nieuw boek uitgebracht over de geschiedenis van de Lokhorstkerk. In dit boekje neemt samensteller Monique Roso de lezer mee door de soms roerige geschiedenis van de Leidse doopsgezinden en remonstranten, die hier gezamenlijk hun diensten houden. Welke connectie is er met Floris V, graaf van Holland? En met Pieter Adriaanszoon van der Werff, burgemeester ten tijde van het Leidens Ontzet? Waarom moest de kerk zich verschuilen achter andere gevels en moesten kerkvensters worden dichtgemetseld? 

In het rijk geïllustreerde boekje wordt ook stilgestaan bij de grote verbouwing in 1859/1860 door de latere stadsarchitect Jan Willem Schaap. Hij bracht licht in de tot dan toe donkere kerk, liet nieuwe installaties plaatsen voor lucht en verwarming en paste gietijzer toe als bouwmateriaal - een unicum in een kerkgebouw. Kerkgangers dachten er het hunne van, maar de plaatselijke pers was zeer te spreken over dit "sieraad van de stad". 

Het boekje is voor € 15 te koop in de lokale boekhandels en in de kerk. Met de aankoop wordt ook de Doopsgezinde gemeente gesteund, als eigenaar al bijna 400 jaar verantwoordelijk voor onderhoud en restauratie. Onlangs werd de kostbare reparatie en verduurzaming van het dak afgerond. 

Uitgave: Ginkgo, Leiden
64 pagina’s, rijk geïllustreerd
Genaaid gebrocheerd
ISBN 978 90 832189 8 4
Verkoopprijs € 15,00