Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 29 augustus 2022

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Top 100 archeologische vondsten in boekvorm.

Na ruim twee jaar van voorbereiding en samenwerking is op 24 augustus tijdens het Limes Congres 2022 in Nijmegen het boek Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten verschenen. Rien Polak en Steve Bödecker, archeologen nauw betrokken bij de nominatie van de Neder-Germaanse Limes als UNESCO Werelderfgoed, namen de eerste twee exemplaren in ontvangst.

In de drietalige publicatie beschrijven specialisten uit Duitsland en Nederland de 100 mooiste archeologische vondsten die langs de Neder-Germaanse Limes in Nederland en Duitsland zijn gedaan. Samen vertellen deze objecten het verhaal van meer dan 400 jaar leven en werken langs de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. De vondsten zijn normaal te zien in afzonderlijke musea, maar vertellen nu gezamenlijk over mannen en vrouwen, militairen en burgers, lief en leed in een samenleving die opgebouwd was uit mensen uit alle delen van Europa. Naast objecten van steen en (edel)metaal zijn vooral de houten en leren vondsten bijzonder. Houten tafelgerei en leren schoenen konden dankzij de natte omstandigheden langs de Limes goed bewaard blijven.

Internationale samenwerking
Het team van auteurs van Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten stond onder leiding van vier redacteuren uit zowel Nederland als Duitsland. Initiatiefnemer Romeinse Limes Nederland hoopt met deze internationale publicatie de Nederlands-Duitse samenwerking die ten grondslag ligt aan het jonge Werelderfgoed verder uit te bouwen en streeft naar meer gezamenlijke aandacht voor de Neder-Germaanse Limes. Dit draagt bij aan het besef dat dit archeologische monument toen noch nu een barrière vormde tussen mensen aan de ene of andere zijde van de grens.

Boekinformatie
Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten verscheen bij NA-Verlag in Duitsland. De 240 pagina’s zijn rijk geïllustreerd; de teksten zijn in het Duits, Nederlands en Engels. Naast de beschrijvingen van de 100 archeologische vondsten bevat het boek een inleiding van Rien Polak en Steve Bödecker over de Neder-Germaanse Limes als UNESCO Werelderfgoed en een toelichting van de vier redacteuren op het ontstaan en de verdere geschiedenis van de Limes in noordwest Europa. Het team van redacteuren bestond uit dr. Jasper de Bruin, Rijksmuseum van Oudheden in Leiden; prof. dr. Christoph Eger, LVR Römermuseum in Xanten, prof. dr. Michael Schmauder, LVR Landesmuseum in Bonn en dr. Marenne Zandstra, Museum Het Valkhof in Nijmegen. Financiële ondersteuning boden de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en het Ministerium für Heimat, Kommunales, Bau und Digitalisierung van Nordrhein-Westfalen.

Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten is verkrijgbaar in de boekhandel, prijs € 25,-, ISBN 978-3-96176-198-2