Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Woensdag 24 augustus 2022

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Scheepvaartmuseum Alphen stap dichterbij.

Met het ondertekenen van een intentieovereenkomst aanstaande donderdag komt de bouw van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum in Alphen weer een belangrijke stap dichterbij.

In de overeenkomst verklaren gemeente en provincie, de Rijksdienst voor Cultuur en de stichting Museumpark Archeon dat ze samen gaan werken bij de bouw van het museum en de restauratie van de zes Romeinse schepen die het pronkstuk moeten worden van de museumcollectie.

Limescongres

De feestelijke ondertekening is onderdeel van het internationale Limescongres dat deze week plaatsvindt in Nijmegen en waaraan zo’n 400 onderzoekers en wetenschappers uit 35 landen deelnemen. Donderdag komt dat hele gezelschap naar Alphen om rondgeleid te worden door Archeon en getuige te zijn van het tekenen van de overeenkomst.

Archeon loopt al jaren rond met plannen voor een museum waarin de Romeinse schepen die begin jaren zeventig in Zwammerdam werden opgegraven een onderkomen kunnen krijgen. De schepen worden momenteel in Alphen gerestaureerd en gereconstrueerd. Aanvankelijk hadden ze bij het museumpark de hoop dat het scheepvaartmuseum kon worden gecombineerd met het nieuwe archeologisch depot van de provincie Zuid-Holland. Maar dat idee kon van tafel toen het provinciebestuur dit voorjaar koos voor Katwijk als de vestigingsplaats voor het nieuwe depot.

Het is de bedoeling dat het nieuwe museum in 2025 de deuren kan openen. Naast de zes Zwammerdamse schepen zal er in het museum aandacht zijn allerlei aspecten van de Romeinse scheepvaart in het grensgebied van de Nedergermaanse Limes, zoals het Romeinse watermanagement, handel en militaire bevoorrading.

Bron: LD 24-08-2022
Auteur: Ruud Sep
Foto: ARCHIEFFOTO HIELCO KUIPERS