In het nieuws
Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland
Ruim dertig panden in Leiden doen op zaterdag 10 en zondag 11 september mee aan de Open Monumentendagen.
'Gelukkig lijkt het erop dat we weer een normale editie kunnen houden’’, zegt Alexander Geertsema, voorzitter van het organiserend comité in Leiden. In 2020 werden de Open Monumentendagen afgeblazen vanwege het coronavirus. Vorig jaar was er een uitgeklede versie, waarbij bezoekers vooraf moesten reserveren.
,,Op zich waren we blij dat we weer iets konden organiseren’’, aldus Geertsema. ,,Maar uiteindelijk hadden we slechts de helft van het gebruikelijke aantal bezoekers. Normaal komen we in Leiden wel boven de 20.000 bezoekers. De die hards komen wel. Die stippelen vooraf een route uit en reserveren een plek. Alleen de toevallige passanten, die zien dat ze gratis een monument van binnen kunnen bekijken, hebben we vorig jaar gemist.’’
Het vooraf reserveren wordt niet helemaal overboord gezet. Bij een gering aantal panden moet nu ook vooraf een tijdslot worden gereserveerd, maar dat heeft vooral te maken met de beperkte ruimte in zo’n gebouw.
Zonnepanelen
Landelijk wordt altijd het thema bepaald van de Open Monumentendagen. Dit jaar is gekozen voor het motto ’Duurzaam duurt het langst’. ,,Op basis hiervan zijn we gaan brainstormen’’, zegt Geertsema. ,,Voor veel monumentale panden is het natuurlijk erg lastig om te verduurzamen. Het aanzicht mag bijvoorbeeld niet worden aangetast door zonnepanelen. Aan de andere kant hebben we uiteraard ook molens in de stad, die al eeuwenlang de wind als energiebron gebruiken.’’
Burgemeester Henri Lenferink opent op zaterdagochtend de Open Monumentendagen in het stadhuis aan de Breestraat. Het gerestaureerde stadhuis gebruikt het evenement namelijk om zelf ook open huis te houden. Politici geven rondleidingen door onder meer de raadszaal en de bestuursvleugel. Er zijn ook rondleidingen die meer de nadruk op techniek en duurzaamheid leggen. Verder is er een aantal lunchlezingen in het stadhuis.
Uiteraard gooien allerlei bekende monumenten in dit weekend de deuren open, zoals de Oude UB, de Pieterskerk, het Gemeenlandshuis van Rijnland en de oude V&D. Er doen ook minder voor de hand liggende monumenten mee. In het Zuidelijk Rioolgemaal aan de Geregracht zullen niet veel Leidenaars binnen zijn geweest.
Christelijke kunst
Ook een woonhuis aan het Rapenburg (nr. 49) opent de deuren. De bewoners hiervan zijn druk bezig met de verduurzaming van hun pand. Aan de overkant van het water is Rapenburg 48, een voormalige burgemeesterswoning en sportschool, geopend. Het plan is om hierin een museum voor joods-christelijke kunst te vestigen, maar daar lijkt vooralsnog weinig schot in te zitten.
Alle deelnemende panden in Leiden en Leiderdorp staan in een handig gidsje, dat op donderdag 1 september wordt gepresenteerd in The Field aan het Stationsplein. ,,Ja, dat pand kan op de Open Monumentendagen ook worden bezocht. Het is een voorbeeld van hedendaagse bouwkunst, waarbij gebruik is gemaakt van afgedankt materiaal.’’
Meer informatie is te vinden op openmonumentendagenleiden.nl.
Bron: Leidsch Dagblad, 11-08-2022
auteur: Theo de Wit