Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 6 juni 2022

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Jacob Blauw (1759-1829) Rebelleren voor vrijheid en vaderland.

De patriot, Bataafs revolutionair en journalist Jacob Blauw had vaderland en vrijheid hoog in het vaandel. Als kind van de Verlichting was Blauw tegelijkertijd een wereldburger en een vurig nationalist. In zijn revolutionair gedachtegoed stond vrijheid van het individu en de afschaffing van privileges en monopolies centraal. Bij verschillende politieke omwentelingen aan het einde van de 18e eeuw speelde Blauw een belangrijke rol. Daarnaast had de verlichtingsdenker een indrukwekkende staat van dienst: als VOC-advocaat in Batavia, diplomaat in Parijs en Italiƫ, lid van de tweede Nationale Vergadering en buitenlandcorrespondent, die vanuit Parijs de Nederlandse krantenlezer op de hoogte bracht van de actualiteiten.

Tanja Wassenberg deed voor haar biografie over deze revolutionair en gelijkheidsstrijder uitvoerig onderzoek in binnen- en buitenland. Uiteindelijk lukte het haar om vele nieuwe inzichten naar boven te brengen: over Jacob Blauw zelf, en over de spanningen tussen de politieke machthebbers en haar uitvoerders ten tijde van de wording van het moderne Nederland.

Bestel