Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Maandag 7 maart 2022

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Hard werken en altijd onderweg

Aankomst en opkomst van Turkse ondernemers in een Hollandse stad         

Aart van Bochove en Rob Manders

Ondernemerschap en zelfstandige arbeid zijn belangrijke voertuigen van emancipatie en integratie van migranten. Dit boek laat dat zien aan de hand van een aantal Turkse ondernemers uit Leiden en Rotterdam. Uitgerekend handelsland Nederland maakt maar weinig gebruik van de ondernemende kwaliteit van migranten. Er komen hier mensen aan het woord die niet door het inburgeringsexamen zouden komen. Maar intussen wel een prachtig bedrijf hebben opgebouwd.  

Bijzonder is de moraal die eigenlijk alle geraadpleegde ondernemers uitdragen: hard werken, niet zeuren, investeren in jezelf, je gezin, je bedrijf en de samenleving. Het is een vorm van ondernemerschap die heel ver afstaat van de uitwassen die het draagvlak voor het kapitalisme ondermijnen, zoals de bonuscultuur, het snelle geld en de uitbuiting in de bezorgeconomie. De Turkse getuigenissen doen denken aan de manier waarop een eeuw geleden de 'kleine luyden' van katholieke en gereformeerde komaf hun plaats in de samenleving opeisten. Vandaar een van de hoofdstuktitels in het boek: 'de nieuwe calvinisten'. 

Deze uitgave is een initiatief van de Leidse Stichting Güney, opgericht in 2009 ten behoeve van educatieve projecten vanuit de Turkse gemeenschap.

Uitgave: Ginkgo Leiden
52 pagina's
Verkoopprijs € 9,50

ISBN 978 90 71256 98 1

uitgeverijginkgo@xs4all.nl