Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 1 februari 2022

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

De stem van Leiden - Vierentwintig levensverhalen

Op vrijdag 4 februari wordt het eerste exemplaar uitgereikt van een boekje met vierentwintig levensverhalen van oudere Leidenaren. Het boekje De Stem van Leiden – Vierentwintig levensverhalen bevat een selectie van de ruim honderd interviews afgenomen door vrijwilligers van De Stem van Leiden, een commissie van de HVOL, die de gesproken geschiedenis vastlegt. Dat gebeurt omdat veel Leidenaren een levensverhaal hebben dat eigenlijk niet verloren mag gaan. Op deze manier weten we hoe het dagelijkse leven van de gewone Leidenaar er vroeger uitzag en wordt dit bewaard voor volgende generaties.


Onze kennis over het verleden is meestal gebaseerd op schriftelijke bronnen. Maar daardoor weten we juist een heleboel niet, zoals de dagelijkse en bijzondere dingen uit het leven van mensen en hoe zij aankijken tegen wat zij mee hebben gemaakt. Over hoe zij zijn opgegroeid, naar school zijn gegaan. Hoe zij (eventueel) hun partner hebben ontmoet en zelf hun kinderen hebben opgevoed. Ook gaat het over hun ervaringen met werk of werkloosheid en over het leven in de buurt. Maar ook de omgang met familie, vrienden, collega’s en over hun vrijetijdsbesteding kan aan bod komen. Of hoe zij de veranderingen in de stad en de wereld hebben beleefd, en ga zo maar door.

Vanaf 7 februari in de boekhandel. De Stem van Leiden – Vierentwintig levensverhalen. Uitgeverij Ginkgo / ISBN 978-90-807009-0-1 / € 15,00 (Voor leden HVOL à € 12,50 te verkrijgen via winkeltje@oudleiden.nl)