Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Maandag 28 juni 2021

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Veertien plannen voor ruïne van Teylingen

Er is volop belangstelling voor de ontwikkeling van de Ruïne van Teylingen en het Westerbeekterrein. Er zijn in totaal veertien plannen binnengekomen, variërend van een museum met een museumtuin tot aan een park met luxe receratiewoningen, zwembad, welness en een restaurant. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet de politiek een keuze maken over de toekomst van de ruïne en de omgeving.

De ruïne moet een jaarronde attractie worden, samen met het Westerbeekterrein. Of de uit 1930 bollenschuur van Westerbeek blijft staan, is daarbij een belangrijke de vraag.

Het Cultuurhistorisch Genootschap, dat zich onder meer inzet voor het behoud van oude bollenschuren, heeft daar de nodige zorgen over. Het is wel de insteek, zo heeft wethouder Arno van Kempen herhaaldelijk verzekerd, maar het hangt uiteindelijk af van wat er gaat gebeuren.

Behoud van de schuur is overigens in alle binnengekomen plannen wel het geval, met uitzondering van het plan voor een recreatiepark met vakantiewoningen.

De invulling van de schuur wisselt wel sterk: een atelier voor amateurkunstenaars, de duurzame werk/ontmoetingsplaats de JoJo wil er graag heen als die straks weg moet van het Hortusplein, een (neven)vestiging van museum De Zwarte Tulp, een accommodatie voor rouwen, trouwen en soortgelijke ondernemingen zijn meer maatschappelijke bestemmingen.

De gemeente kocht de bollenschuur en het omliggende terrein vorig jaar voor een bedrag van ruim twee miljoen euro. Het idee is dat de Ruïne van Teylingen samen met het opnieuw te ontwikkelen Westerbeekterrein een attractie wordt die jaarlijks tienduizenden bezoekers gaat trekken.

Tijd voor de verder uitwerking van de plannen is er overigens nog wel even: de huidige huurcontracten lopen tot 1 januari 2023 en pas daarna kan de gemeente aan de slag. Dat betekent overigens ook dat de gemeente tot die tijd een kleine anderhalve ton per jaar aan huur ontvangt.
 

Bron: Leidch Dagblad 28 juni 2021