Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 7 april 2021

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Uitbreiding Archeon gaat niet door

De gemeente Alphen aan den Rijn en het bestuur van de Stichting Museumpark Archeon (SMA) staken hun gezamenlijke inspanningen voor een grootschalige uitbreiding van Archeon.

Beide partijen zijn er de afgelopen twee jaren niet in geslaagd het uitbreidingsplan vlot te trekken en financieel rond te krijgen, in samenspraak met de directie van Archeon.

Het SMA-bestuur is eind maart opgestapt en burgemeester en wethouders trekken zich ook terug uit het project. ,,De investering in tijd, geld en menskracht heeft helaas nog steeds niet tot het gewenste resultaat geleid’’, schrijft het college aan de Alphense gemeenteraad. ,,Het is aan Archeon om met nieuwe initiatieven te komen.’’

Archeon presenteerde in 2017 een ambitieus uitbreidingsplan, waar de gemeente zich achter schaarde. De directie van het archeologisch museumpark wilde een nieuw entreegebouw, een Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum - voor huisvesting van de zogenoemde Zwammerdamschepen - en een verbetering van de parkeervoorzieningen. Ook was het de bedoeling om een nieuw onderkomen te bouwen voor het provinciaal archeologisch depot. Het huidige depot zit in een loods op industrieterrein Heimanswetering en is vol.

Eind 2019 schoot de gemeente Archeon te hulp, omdat de uitwerking van het uitbreidingsplan een ’te zware opgave’ voor de directie van het museumpark bleek. Zo betaalde de gemeente een adviseur om de plannen vlot te trekken en nam ze de rol van opdrachtgever van de architect op zich.

Bron: LD Erna Straatsma