Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zaterdag 10 oktober 2020

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Schans Lammen is eindelijk ontdekt: 'Waanzinnig bijzonder'

 

'Dit moet wel de gracht zijn’ zegt archeoloog Ivar Schute wijzend op brokken baksteen. ’Dan hebben we dus drie vierkante meter Lammenschans te pakken.’ Schute staat onderin de smalle, diepe opgravingssleuf die gegraven is pal naast de zuidelijke oprit van de Lammenbrug. Hij wijst op een deel van de bodem waarin de met puin opgevulde gracht is te zien.

Schute is projectleider van het proefsleuvenonderzoek dat in opdracht van de Rijnlandroute wordt uitgevoerd om de ligging te bepalen van het Spaanse verdedigingswerk waar volgens de overlevering op 3 oktober 1574 een nog dampende pot hutspot werd gevonden.

Van de Geijn belde ruim vier jaar geleden naar RAAP, het archeologisch onderzoeksbureau dat een vestiging heeft op steenworp afstand van zijn theehuis. Hij startte een crowdfundingsactie en kwam zo in contact met de projectorganisatie van de Rijnlandroute, die voor dat project ook de Europaweg bij Leiden verbreedt - en de schans zou wel eens in het werkgebied daarvoor kunnen liggen.

De vondsten zijn archeologisch gezien niet opzienbarend. ’Het is niet meer dan een lijntje in de bodem met aan de ene kant baksteen en mortel’, zegt Schute, ’maar voor Leiden is dit bijzonder.’ ’Waanzinnig bijzonder’, bevestigt Jori Zijlmans. De conservator van Museum De Lakenhal schreef in 2011 het boek ’Leidens Ontzet’.

Auteur: Ruurd Kok

bron: Leidsch Dagblad 10 okt. 2020