Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 24 januari 2020

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Van gilde tot ROC - Geschiedenis van het vakonderwijs in de stad Leiden

Op donderdag 16 januari heeft Anneke Boot een lezing gegeven bij boekhandel Kooyker over haar boek Van gilde tot ROC – Geschiedenis van het vakonderwijs in de stad Leiden. Dit rijk geïllustreerde boek is de publieksversie van het proefschrift waarop Anneke Boot die dag promoveert aan de Universiteit Leiden.

Over het boek

Wie in Leiden door de stad wandelt, wordt op heel veel plekken herinnerd aan het vakonderwijs.  Het is door de eeuwen heen een motor geweest voor de sociale en economische ontwikkeling van de stad. Maar de waardering voor vakmanschap en voor vakonderwijs neemt zienderogen af. Steeds minder jongeren kiezen voor een beroepsopleiding. Een boek over de ontwikkeling van het vakonderwijs in historisch perspectief kan bijdragen aan het hernieuwen van de belangstelling ervoor. 

Van gilde tot ROC begint bij het leren van een vak in gildeverband in de veertiende eeuw en eindigt bij het beroepsonderwijs in de eenentwintigste eeuw. 

Het Leidse vakonderwijs staat centraal. Er zijn bijzondere verhalen over gilden en scholen te lezen, gebaseerd op nog niet eerder gebruikt archiefmateriaal. Daarnaast worden landelijke ontwikkelingen behandeld om beter te begrijpen wat zich lokaal afspeelde. Deze studie biedt zo het eerste complete overzicht van de landelijke én lokale ontwikkeling van het vakonderwijs.

Deze versie van het proefschrift wordt uitgebracht voor een breder publiek. Het is extra interessant voor liefhebbers van Leidse geschiedenis, voor historisch-pedagogen, voor leraren beroepsonderwijs en voor wie in landelijk beleid beroepsonderwijs is geïnteresseerd.            De lezer leert de stad Leiden op een heel andere manier kennen. De vele illustraties in het boek zorgen voor een plezierige lees- en kijkervaring.

Over de schrijfster

Anneke Boot (Den Haag, 1946) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde – met bijvak vaderlandse geschiedenis – aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Van 1971 tot 1979 werkte zij als docent Nederlands. In 1979 maakte zij de overstap naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij werkte in leidinggevende posities aan een groot aantal projecten.

Daarnaast vertegenwoordigde zij Nederland gedurende tien jaar in de Governing Board van het Centre for Educational Research and Innovation van de OECD. Deelname aan de studies ‘Learning for Jobs’ en ‘Skills beyond School’ inspireerde haar om zich, na haar afscheid van het ministerie in 2011, verder in het vakonderwijs te verdiepen.

Haar lidmaatschap van de Leidse gemeenteraad (1982–1992) en haar activiteiten bij de Dirk van Eck Stichting / Historische Vereniging Oud Leiden waren aanleiding het zwaartepunt van de studie bij vakonderwijs in de stad Leiden te leggen.

Uiteindelijk leidde dit tot een proefschrift, waarvan dit boek de publieksversie is.

Anneke Boot  Van gilde tot ROC – Geschiedenis van het vakonderwijs in de stad Leiden

ISBN 978-90-71256-78-3

288 pagina’s, luxe uitvoering, gebonden in harde boekband met stofomslag en leeslintje.

Verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 30,--