Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 13 december 2019

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Limes op weg naar UNESCO Werelderfgoed

De Romeinse Limes is de voormalige noordelijke rijksgrens van het Romeinse Rijk. In Zuid-Holland loopt de Limes langs de Oude Rijn van Katwijk tot voorbij Bodegraven. De provincie werkt samen met vele partners aan het beschermen, benutten en beleven van de Limes in Zuid-Holland. Vanwege de grote archeologische betekenis is besloten het Neder-Germaanse deel van de Limes voor te dragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Langs de voormalige loop van de Oude Rijn liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens en schepen. Een beroemd stukje watermanagement is het Kanaal van Corbulo. De archeologische resten in dit gebied zijn, mede door de samenstelling van onze bodem, goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in hoe het leven er 2000 jaar geleden langs de grens van het Romeinse Rijk uit moet hebben gezien.

Op (inter)nationaal niveau werken de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en de RCE (samen de Nederlandse Limes Samenwerking) samen met het Rijk, gemeenten, Duitse partners (Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts) en overige betrokken partijen aan de nominatie tot UNESCO Werelderfgoed in 2021. De best bewaarde en meest complete vindplaatsen zijn opgenomen in het nominatiedossier. 
De status van Werelderfgoed biedt wereldwijde erkenning van de Limes als ‘buitengewoon erfgoed’. Het zichtbaar maken van deze rijke historie maakt deze beleefbaar en biedt tevens kansen voor ondernemers en overheden én voor toerisme en recreatie.

Op initiatief van de provincie Zuid-Holland wordt binnen de erfgoedlijn Limes met vele partners gewerkt aan het zichtbaar en beleefbaar maken van de voormalige Romeinse rijks­grens. De afgelopen periode zijn hiertoe verschillende initiatieven ontwikkeld, zoals het Limes Lange-Afstands-Wandelpad (winnaar van het Wandelpad van het jaar 2019) de Limes fietsroute en toeristische vaarroutes.
Beleef de Romeinse geschiedenis in o.a. in het Archeon in Alphen a/d Rijn, het Torenmuseum in Valkenburg én het Rijksmuseum van Oudheden en Park Matilo in Leiden.

Bron: Erfgoedhuis Z-H