Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Maandag 21 oktober 2019

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Archeologische Kroniek Zuid-Holland

Merovingische graven, een scheepsbouwkundig raadsel en een microbrewery met een middeleeuws verleden: de Archeologische Kroniek Zuid-Holland is verschenen. In de Kroniek, een uitgave van Erfgoedhuis Zuid-Holland, staat een overzicht van vondsten en opgravingen van het jaar ervoor. Download of bestel de Kroniek nu op de website van het Erfgoedhuis.

Ieder jaar worden bij opgravingen in Zuid-Holland archeologische resten gevonden. Daar zitten vaak bijzondere vondsten bij, die inzicht geven in het leven in Zuid-Holland door de eeuwen heen. Omdat het soms jaren kan duren voordat deze onderzoeksresultaten zijn uitgewerkt en gepubliceerd, geeft Erfgoedhuis Zuid-Holland elk jaar de Archeologische Kroniek uit, voor iedereen die op de hoogte wil blijven van archeologische ontwikkelingen. De Kroniek is zowel digitaal als in gedrukte vorm beschikbaar (download of bestel hier).

Middeleeuwse voorganger
De nieuwe uitgave telt ruim 65 pagina’s en bevat bijdragen van professionele en vrijwillig archeologen. Zo ontvingen we uit Delft een prachtig voorbeeld van de stelling dat archeologie heden en verleden met elkaar verbindt. Bij de verbouwing van een pand tot microbrewery werden twee opvallend grote middeleeuwse kelders aangetroffen die niet bij het gebouw hoorden, maar waarschijnlijk ooit gebruikt zijn door een brouwerij die in de 13e eeuw in de buurt gevestigd was.

Merovingische graven
Bijzonder is ook de bijdrage van Erfgoed Leiden over Merovingische graven die zijn aangetroffen onder sportvelden. In één van de graven is een grote hoeveelheid voorwerpen aangetroffen. In Leiden en omgeving zijn de laatste jaren veel vondsten uit die periode gedaan, waardoor we steeds meer te weten komen over Zuid-Holland in de vroege middeleeuwen.