Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 20 juli 2019

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Tweede cohort bouwde de Limes bij Valkenburg

Een speciale bouweenheid van het Romeinse leger in ’Germania Inferior’ blijkt verantwoordelijk te zijn voor de bouw van de Limes tussen Leiden en Katwijk. Dat blijkt uit de vondst van een funderingspaal langs de Ir. Tjalmaweg bij Valkenburg. Hier graaft ADC ArcheoProjecten in opdracht van de provincie Zuid-Holland 125 meter van de weg op, om plaats te maken voor de Rijnland Route.

De Limes, de Romeinse grensweg die langs de hoge zijde van Oude Rijn loopt, is aangelegd tussen 40 en ongeveer 250. Tot nu toe was niet beken wie de weg concreet had gebouwd. Waren dat soldaten? Slaven? Of vertrouwden de Romeinse militairen die taak toe aan de lokale bevolking?

Nu blijkt dat een speciaal cohort van 500 man hiervoor verantwoordelijk was. Op een eikenhouten paal die in oktober vorig jaar uit de bodem werd getrokken, troffen archeologen de inscriptie COH II CR aan, wat staat voor Cohors II Civium Romanorum.

Dit ’tweede cohort’ van ’Romeinse burgers’ was een bouweenheid van het Romeinse leger.

Bron: Leidsch Dagblad