Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Woensdag 29 augustus 2018

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Middeleeuwse stadsmuur even in zicht

Werkzaamheden in het centrum van Leiden geven de mogelijkheid om een stukje geschiedenis bloot te leggen. Deze keer is dat de Middeleeuwse stadsmuur aan de Geregracht. Met het archeologisch en bouwhistorische onderzoek dat deze week plaatsvond, krijgen we meer inzicht in de loop en de vorm van de stadsmuur en uit welk materiaal de stadverdediging was opgebouwd. Dit deel van de stad hoort bij de stadsuitbreiding uit 1386 aan de zuid- en westzijde van Leiden. De huidige Geregracht volgt nog het tracé van de stadsvest die toen werd aangelegd.

Historie
Na het Spaanse beleg van Leiden, dat op 3 oktober 1574 werd beëindigd, maakte de stad een lange periode van economische voorspoed mee. Deze ontwikkeling kwam door de opkomende Lakenindustrie en had een aanzuigende werking van arbeiders (wevers, spinners en andere ambachtslieden) tot gevolg. Hierdoor werd de stad in de 17e eeuw drie keer uitgebreid: in 1611, 1644 en 1659. Bij de stadsuitbreiding in 1659 werd de stadsverdediging verlegd en de nu aangetroffen stadsmuur tot op maaiveldniveau afgebroken.

Handgevormde stenen
Het aangetroffen restant van de stadsmuur is iets meer dan een meter dik en opgetrokken met rood/oranje handvormstenen. Het formaat (19/20*9*4 cm) was in Leiden gangbaar rond het begin van de vijftiende eeuw. De voet van de muur is ook gevonden en begint op ongeveer twee meter onder de straat. De muur is onderaan breder uitgemetseld met zogenaamde versnijdingen voor een stabielere fundering. 

Bron: Erfgoed Leiden en omstreken