Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 19 juni 2018

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Studenten archeologie vinden graven uit de zevende eeuw

Bij een archeologische opgraving in Leiden zijn twee graven uit de 7e eeuw na Chr. ontdekt. Eén van de graven werd gevonden door een studente Archeologie tijdens het eerstejaars-practicum dat gelijktijdig met de opgraving plaatsvond. De goed geconserveerde graven zijn interessant omdat er nog weinig bekend is over de bewoners in het kustgebied in de Merovingische tijd en hun grafrituelen.

De twee graven liggen zij-aan-zij alleen in het landschap, terwijl het in de rest van Europa gebruikelijk was om in grafvelden te begraven. ‘De grafrituelen in het kustgebied lijken af te wijken van de rest van Europa. De ontdekte graven verduidelijken mogelijk het verschil in hoe men op continent omging met de doden en hoe dit in het kustgebied gebeurde’, aldus Frans Theuws, hoogleraar Middeleeuwse archeologie aan de Universiteit Leiden. De skeletten en de grafgiften zullen ons, na verder onderzoek, dan ook meer vertellen over de mensen die tussen 600 tot 700 jaar na Chr. in deze regio woonden.

In beide gevallen gaat het om jonge mannen uit de 7e eeuw. Zij zijn begraven in een grafkist. Het was in deze tijd gebruikelijk om de doden volledig gekleed en met hun persoonlijke wapens en sieraden te begraven. Het skelet dat als eerste werd gevonden, droeg een kort zwaard aan een gordel. De tweede is begraven met een grote hoeveelheid voorwerpen: diverse kledingspelden, een gordel met grote gesp en er lag een grote brok metaal onder zijn hoofd waarvan we nu nog niet weten wat het is.