Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Donderdag 12 april 2018

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Museumschatten - Blij met de bij - Romeinenweek - Limes

Archeon is bijvriendelijk

 

Museumpark Archeon is veel meer dan een fraai themapark met reconstructies van historische bouwwerken en leefomgeving uit het oude Nederland. Er is ook veel aandacht voor ander erfgoed.

Zo legt Archeon al jaren de tuinen en ander groen op een historisch verantwoorde manier aan. Er zijn bijvoorbeeld de Romeinse ommuurde tempel met Romeinse bijenkorven en verschillende Romeinse stadstuinen: de nutstuin en de siertuin. In de middeleeuwen zijn alle tuinen nutstuinen met inheemse groenten en fruit. Bij het klooster is ook een tuin (foto) compleet met medicinale kruiden en bloemen en planten. In de prehistorie is elk erf voorzien van tijdeigen landbouw, behalve het jager-verzamelaarskamp. Toen was er nog geen landbouw.

Omdat in de historische tuinen en erven de natuurlijke inheemse planten groeien, leveren deze groenvoorzieningen uitstekend voedsel voor de bijen. Gelukkig erkent de gemeente Alphen aan den Rijn, waar Archeon gevestigd is, dit ook en zij zorgt voor verbinding met andere groene natuurlijke gebieden in de gemeente. Bijen en andere bestuivende insecten kunnen zo een goed leven leiden. Dit is belangrijk omdat ook de mens voor voedselvoorziening afhankelijk is van gewassen, zoals granen, die bestoven moeten worden.

Lees meer