Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Maandag 11 december 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Zoektocht naar Schans Lammen kan beginnen

De zoektocht naar Schans Lammen kan beginnen, het benodigde geld daarvoor is binnen. 

Eerst moet de reeds beschikbare informatie in de vorm van oude kaarten, luchtfoto's en hoogtekaarten minitieus bestudeerd worden. Daarbij komt dat de kans bestaat dat de Lammenbrug met op en afritten precies op de plek ligt waar vroeger de schans gestaan moet hebben.

Ruurd Kok van het archeologisch adviesbureau RAAP benadrukte zaterdag tijdens een lunch voor de donateurs van de crowdfundingsactie dat graven voorlopig nog niet aan de orde is. Misschien stopt het onderzoek wel voordat er daadwerkelijk kan worden gegraven, omdat de schans volledig verdwenen is.

Toch bestaat de mogelijkheid dat er iets tastbaars te vinden is wel degelijk. De schans is een aarden verdedigingswerk geweest met opgeworpen wallen met houten palissades erop. Die wallen werden opgeworpen met grond, daarvoor zijn diepe grachten gegraven. Paalgaten en afvalresten kunnen aanwijzingen zijn waar de schans zich bevonden heeft.

Bron: Leidsch Dagblad 11-12-2017