Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Woensdag 15 november 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Rosmolens in Leiden, een onderschat fenomeen

De gemeente wil af van de rosmolen bij molen De Valk. Er was zelfs sprake van deze naar de afvalstort te brengen. Het is te gek voor woorden, aldus Cor Smit, historicus. Rosmolens zijn eeuwenlang belangrijk geweest in de Sleutelstad. Aan rosmolens wordt in de geschiedenis van bedrijf en techniek weinig aandacht besteed, maar dat is niet terecht. De rosmolen speelde naast de windmolen een belangrijke rol in de mechanisatie, zeker in onze roemruchte textielnijverheid, maar ook in andere bedrijfstakken in Leiden.

Cor Smit geeft een groot aantal voorbeelden van die andere bedrijfstakken waarin de rosmolen een belangrijke rol speelde en besluit zijn artikel met de wens dat de rosmolen bij molen De Valk, het enige tastbare bewijs, dan wel niet Leids is, maar wel behouden blijft. Het liefst op zijn huidige plek. Maar zou bijvoorbeeld ook in de Lakenhal kunnen, waar ook industriële machines en andere herinneringen aan het werkzame verleden staan.

Zie voor het gehele artikel Leidsch Dagblad van 15 november.