Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Woensdag 18 oktober 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Jubileumboek 'Leidsche maatschappij van weldadigheid, tervoorkoming van verval tot armoede'.

De ’Leidsche maatschappij van weldadigheid, ter voorkoming van verval tot armoede’ viert binnenkort haar tweede eeuwfeest. Net als na de eerste honderd jaar heeft het bestuur opdracht gegeven tot vervaardiging van een jubileumboek. Auteur daarvan is de Leidse historicus Cor Smit.

In het tweede kwartaal van komend jaar ligt als het goed is een rijk geïllustreerd jubileumboek in de Leidse boekenwinkels. Daarmee volgt de totstandkoming van het boek min of meer de oprichting van de Leidsche Maatschappij van weldadigheid ter voorkoming van verval tot armoede, zegt Cor Smit. ,,Het begon in oktober 1817 met een soort manifest, een oproep van de Maatschappij tot nut van het algemeen. Die winter ging men bij wijze van proef aan de gang en op 22 april 1818 is besloten om definitief door te gaan.’’

De opmerkelijk lange naam kreeg de nieuwe steunclub omdat kort na de oprichting ook een landelijke Maatschappij van weldadigheid werd opgericht. ,,Die had niets met de Leidse te maken, maar dat gaf natuurlijk verwarring’’, zegt Smit.