Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 6 september 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Fietstocht Katwijk en Valkenburg langs deLimes

Een fietstocht van negen kilometer langs de noordgrens van het ooit zo machtige Romeinse Rijk, met onderweg vier leerzame ’rustpunten’. Dat is wat de gemeente Katwijk voor ogen had met de plaatsing van gloednieuw picknickmeubilair en informatieborden. Het geheel staat er inmiddels en biedt voorbijgangers een uniek inkijkje in het leven van de Romeinen, maar erg herkenbaar is het nog niet.

De Limes – in het Latijn letterlijk ’grens’ – van het Romeinse Rijk liep in Nederland langs de Rijn en kwam daarmee precies door het huidige Katwijk. De rustpunten, die zich in Katwijk en Valkenburg bevinden, zijn bedoeld om dit verleden van de kustgemeente aan de man te brengen. Dit gebeurt door middel van QR-codes die zijn afgebeeld op picknicktafels of bankjes en informatieborden. Ook na de installatie van de speciale TimeTravel applicatie, worden voorbijgangers bovendien meegenomen op een virtuele tour.

Op een zonnige maandagavond is het geen straf om op de fiets te stappen en de route af te leggen. Het beginpunt ligt bij het kunstwerk Kalla’s Toren nabij de kruising van de Kanaaldijk en de Buitensluis in Katwijk aan Zee. Er staat een bescheiden bankje met een gegraveerde landkaart en een informatiebordje.

Opvallender is het grote paneel met informatie over het mysterieuze fort De Brittenburg, dat vermoedelijk is verzwolgen door de zee. Het lijkt de vele voorbijgangers weinig te doen: in de avondzon richten zij hun neuzen liever richting de branding. „Het is jammer dat de bordjes er alleen in het Nederlands zijn”, oppert een Duitse toerist, die met zijn hond langs het paneel loopt. „De plaatjes maken mij nieuwsgierig, maar de tekst begrijp ik niet.”

Een klein kwartiertje verderop ligt het tweede rustpunt. Het is even zoeken, want er zijn nergens bordjes waarop de route aangegeven staat. Het bankje bevindt zich niet pal aan de Cantineweg, maar aan het Walstropad net over het fietsbruggetje naast woonwijk De Zanderij. Het grote informatiepaneel gaat vooral in op de boerengemeenschap die rond het jaar 40 het gebied plotseling kwam bewonen en geheel eigen gebruiken en tradities had, zoals het fokken van paarden en het cremeren van doden.

De route leidt vervolgens via de Zanderij naar het hart van Valkenburg, waar aan het Veerpad onder een grote kastanjeboom de volgende picknicktafel verscholen ligt. Het geheel ziet er een stuk minder verzorgd uit dan de vorige rustpunten: het gloednieuwe picknickmeubilair zit onder de vogelpoep. Dat maakt de locatie niet minder interessant: hier liggen de resten van een Romeins fort. De TimeTravel applicatie biedt de kans om er op virtuele wijze doorheen te wandelen.

Het laatste stoppunt, bij het grasveld aan de Voorschoterweg in Valkenburg, springt het meest in het oog. Door de ligging naast het kunstwerk Poort van Valkenburg, wat bestaat uit een grote, stenen boog en drie metalen speerpunten, is het meteen duidelijk dat hier is geprobeerd het verleden tastbaar te maken. Geïnteresseerden vinden er informatie over het Romeinse dorpje De Woerd.

Bron: Leidsch Dagblad