Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zaterdag 2 september 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Korenmolen De Vlinder in Rijnsburg herontdekt

In Rijnsburg is een oude molen uit 1700 herontdekt. Bij de aanleg van de nieuwbouwwijk De Horn zijn de fundamenten van de molen in de grond gevonden. Het gebouw werd in 1935 gesloopt.

De projectontwikkelaar van de nieuwbouwwijk gaat nu zijn bouwplan aanpassen, zo meldt RTV Katwijk. De fundamenten van de molen zullen zichtbaar blijven en worden afgedekt met doorzichtig materiaal. Tussen de huizen door komt een pad naar de resten toe en er zal een informatiebord worden geplaatst.

Korenmolen De Vlinder was een zogeheten grondzeiler. Er werd meer dan 200 jaar mee gemalen. In 1927 kreeg het gebouw nog een nieuw kruirad, maar acht jaar later al werd het verkocht voor de sloop. Ook destijds was er sprake van woningbouw.

De Vlinder is een paar keer geschilderd door de Franse impressionistische schilder Claude Monet. Eén van die schilderijen hangt in het Musée d'Orsay in Parijs.