Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 19 juli 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Uitgebreid onderzoek naar de loop van de Romeinse Limesweg

Uitgebreid onderzoek moet de komende weken de loop van de Romeinse Limesweg aan het licht brengt.

Drie mogelijke tracés in Zoeterwoude, Alphen aan den Rijn en Bodegraven nemen de onderzoekers onder de loep, in opdracht van de betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland. Ze doen in totaal 500 grondboringen.

Het archeologisch onderzoek vindt plaats in twee periodes: van 24 juli tot en met 11 augustus en van 28 augustus tot en met 15 september.

Met een in kaart gebracht tracé kan de rijksoverheid de Limesweg voordragen als Unesco Werelderfgoed. Een dergelijke status erkent de waarde van dit archeologisch erfgoed en leidt tot een betere bescherming ervan.

De grondboringen worden met de hand gedaan en moeten uitwijzen of de weg aanwezig is, hoe diep de route ligt en of de verbinding goed of slecht bewaard is. Schade aan percelen of gewassen zal minimaal zijn, want de grondboor heeft een diameter van maximaal zeven centimeter.