Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 10 juli 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Edwin Oudshoorn ontwerpt Nieuw Leids Laken #3 voor Museum De Lakenhal

Modeontwerper Edwin Oudshoorn is de derde in een reeks kunstenaars/ontwerpers die in opdracht van Museum De Lakenhal een stofontwerp maken voor het project Nieuw Leids Laken. Deze wollen stof moet, net als de lakense stoffen van weleer, van zeer hoge kwaliteit zijn wat betreft materiaal, techniek en artistieke uitdrukking. Alle ontwerpen voor Nieuw Leids Laken worden de komende jaren in productie genomen. Vanaf 2019 wordt deze stoffenlijn per strekkende meter verkocht in het vernieuwde museum.

 Nieuw Leids Laken #3: Edwin Oudshoorn

Edwin Oudshoorn verdiept zich de komende maanden in de collectie van Museum De Lakenhal. In het najaar van 2017 presenteert hij een nieuwe geweven wollen stof geïnspireerd op de collectie. Directeur Meta Knol: ‘Wij zijn zeer verheugd dat Edwin Oudshoorn voor ons Nieuw Leids Laken #3 ontwerpt. Hij werkt met een ongelofelijk gevoel voor ambacht, detaillering en tastzin. Met zijn ontwerpen vertelt hij verhalen die soms een nostalgische toon hebben, maar die tegelijkertijd een hedendaagse vorm laten zien. Dit past bij het opdrachtgeverschap van Museum De Lakenhal, waarbij we heden en verleden verbinden.’

 Zeven Eeuwen Leids Laken

In Leiden werd zeven eeuwen lang Leids Laken gemaakt. De laatste fabriek waar deze kwaliteitsvolle, wollen stof werd geproduceerd, sloot in 1977 de deuren. Museum De Lakenhal blaast nu het oude ambacht van de wollen stoffen nieuw leven in door hedendaagse ontwerpers stoffen te laten maken op basis van oude ambachten en nieuwe technieken (lakenhal.nl/nl/verhaal/leids-laken). In de periode tot 2019 wordt aan vijf hedendaagse kunstenaars/ontwerpers opdracht gegeven om een gloednieuwe wollen stof te ontwikkelen die het oude keurmerk ‘Leids Laken’ kan dragen. De ontwerpers krijgen onbeperkt toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum. Ze maken daarvan hedendaagse vertalingen die aansluiten bij de identiteit van Museum De Lakenhal: klassiek en stijlvol maar ook eigenwijs en eigentijds. Leids Laken #1 en #2 werden ontworpen door respectievelijk Christie van der Haak en Mae Engelgeer.

 Over Edwin Oudshoorn

Edwin Oudshoorn (Lisse, 1980) is een kunstenaar die de taal van de mode spreekt. Een ambachtsman in hart en ziel die zijn liefde voor het leven vertaalt in gelaagde collecties met een zeer herkenbare handtekening. Hij is een van de meest romantische Nederlandse ontwerpers, wiens werk overdadig is gedecoreerd met borduursels, kraaltjes en kristallen. Voor zijn handgemaakte creaties gebruikte hij zachte, lichte stoffen, huidkleurige tule, handgekleurde zijde en zachte wol. Naast diverse modeshows in Nederland en het buitenland presenteerde hij zijn collecties ook in diverse musea, waaronder het Rijksmuseum, Het Gemeentemuseum in Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum en Musée de la Vie Romantique in Parijs. Hij genoot opleiding van achtereenvolgens Mode academie Montaigne in Amsterdam, Modevakschool in Den Haag en Kunstacademie in Arnhem.