Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zondag 11 juni 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Opgravingen Garenmarkt Leiden

De grond onder het plein aan de Leidse Garenmarkt blijkt een archeologische schatkamer te zijn. Bij de huidige opgravingen door de wetenschappers van bureau ADC uit Amersfoort zijn al muren aangetroffen van ongeveer 200 jaar oud, waterputten uit de late middeleeuwen. De hoop is gevestigd op vroegmiddeleeuwse of zelfs Romeinse resten.

ADC heeft vijf weken om de archeologische waarde in kaart te brengen. De muurresten, die al direct na de eerste opgravingen werden aangetroffen, dateren uit de 18e en 19e eeuw. Aan de hand van historische kaarten wordt uitgezocht om welke gebouwen het gaat. Veel funderingen, vloeren en afvalputten zijn nu blootgelegd. In de putten daarnaast is servies, kookgerei, bestek en hondenskeletten gevonden.

Mochten er in de diepte topstukken gevonden worden, dan kan de opgravingsperiode worden verlengd. Na de opgravingen is ADC nog enkele maanden bezig met het analyseren van alle vondsten. Daarover verschijnt in het najaar een afsluitend rapport en de voorwerpen worden vervolgens overgedragen aan het gemeentelijk archeologisch depot aan de Boisotkade.

Bron: Leids Dagblad