Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zondag 11 juni 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Leiden viert Pelgrimsjaar 2020

Het Pelgrimsjaar 2020 wordt definitief gevierd in Leiden, in nauwe afstemming met Engeland en Amerika. Burgemeester en wethouders steunen de ideeën en voorstellen van ‘kwartiermaker’ Michaël Roumen.

Het is een uitgelezen kans voor Leiden om de Leidse identiteit echt goed op de kaart te zetten. ‘Dat is vrijheid, Leiden als stad van vluchtelingen”. De Pieterswijk waar de pelgrims woonden ziet er nog ongeveer hetzelfde uit als in 1620. Het is een prachtig decor voor de viering waaraan niets hoeft te veranderen.

Leiden wil nadrukkelijk aansluiten bij de activiteiten in Amerika en Engeland. Ook Amsterdam (waar de vluchtelingen in 1607 eerste aankwamen), Rotterdam (waar ze vertrokken) en de indianen (voor wie het verhaal minder goed afliep) wil Roumen erbij betrekken.

In het op 9 juni gepresenteerde doorkijkje op de begroting is geld vrijgemaakt om het project de komende jaren uit te werken. Over de kosten van het Pelgrimsjaar en mogelijke financiers is nog niet veel te zeggen. De 310.000 euro aan voorbereidingskosten tot en met 2019 betalen de gemeente, Leiden Marketing en samenwerkingspartners.

Bron Leids Dagblad