Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 26 mei 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Natuur in de Stad. Bijles voor burgers

Op maandag 24 oktober verscheen “Natuur in de Stad. Bijles voor burgers” van Dick de Vos, IVN-natuurgids en gemeenteraadslid namens de Partij voor de Dieren in Leiden. Het is de tweede bundeling van columns die eerder verschenen in het Witte Weekblad. De stukjes gaan over planten en dieren in de stedelijke omgeving, met Leiden en omgeving als voorbeeld. Ze zijn informatief, deels politiek, maar ook met humor en soms zelfspot geschreven.

 “In de stad groeit de biodiversiteit tegen de verdrukking in”, schrijft Marianne Thieme in haar voorwoord: “Meer dan ooit kiest de natuur de steden als toevluchtsoord. Er wordt minder gespoten met insecticiden, er wordt minder gejaagd, er zijn minder monocultures zoals het oneindige raaigras dat ons laagland teistert op het platteland. In de stad groeit de biodiversiteit tegen de verdrukking in.

In ons land is van de oorspronkelijke biodiversiteit nog maar 15% over van wat het was, maar wat er resteert vlucht naar de stad omdat het elders veel slechter toeven is voor wie niet tegen gif, monocultuur en jagers kan.”