Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 26 mei 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Een frisse blik op Leiden's stadsgezichten

Op zondag 26 maart werd in de Sint Josephkerk te Leiden een heel bijzondere stadswandeling gepresenteerd. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden en Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam namen het eerste exemplaar van het bijbehorende boekje in ontvangst. Dit boekje voert de lezer langs 25 gebouwen die door de vier architecten van de Leidse architectenfamilie Van der Laan zijn gebouwd.

“Sinds ik aan dit project begonnen ben, loop ik steeds meer met mijn blik omhoog door Leiden”, zo zegt de auteur van het boekje, Michel Remery. “Het is ongelofelijk hoeveel gevels in de binnenstad door vader Leo en zoon Jan van der Laan zijn gebouwd. Vele van deze veelal onbekende parels van twintigste-eeuwse architectuur zijn inmiddels erkend als rijks- of gemeentemonument. Hopelijk zullen door deze rondwandeling veel mensen deze Leidse rijkdom beter te leren kennen.

De auteur kan met recht een deskundige op het onderwerp worden genoemd. Eerder publiceerde hij bij de Leidse uitgeverij Brill een uitvoerige verhandeling over de visie van Dom Hans van der Laan – een van de vier architecten – op de theorie en praktijk van de architectuur, getiteld Mystery and Matter (Mistero e materia). Met dit vlotgeschreven nieuwe boekje opent hij het thema voor een groter publiek.

Het gaat om een handzaam boekje van 72 pagina’s, volledig in kleur gedrukt en geïllustreerd met mooie foto’s. Net iets om in je zak te steken en een flinke stadswandeling door Leiden te maken. De beknopte maar volledige beschrijvingen maken het boekje ook prima geschikt om thuis vanuit de luie stoel ‘mee te wandelen’.

Het boekje kost 9,95 euro en is verkrijgbaar in de (Leidse) boekhandel of via de website: www.jp2.nl/winkel