Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 26 mei 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

De stad en de wethouder. Hoe Cees Waal de binnenstad van Leiden vernieuwde.

Bij uitgeverij Ginkgo in Leiden verscheen een boek over de stadsvernieuwing in Leiden in de periode 1974 – 1984. Het boek beschrijft de casus van de sterk vervallen Leidse binnenstad en de evaluatie van de hierop volgende stadsvernieuwing onder leiding van de toenmalige wethouder Cees Waal. 

De stad Leiden is eind jaren ’60 ernstig in verval geraakt. Het is het resultaat van jarenlange achteruitgang en steeds verdergaande verpaupering. De oude binnenstad telt in 1970 zo’n 4500 woningen waarvan 1/3 rijp is voor de sloop en nog eens 1/3 in slechte staat verkeert. Textielfabrieken, de conservenindustrie en de grafische industrie vertrekken uit de stad en/of gaan failliet. De werkloosheid loopt op, vanaf 1971 verdwijnen binnen enkele jaren 3300 arbeidsplaatsen. Er vallen enorme gaten in het straatbeeld, lege fabriekspanden verkrotten. De binnenstad ontvolkt, de resterende bevolking is arm.  

Wethouder Waal heeft de grootste, na Amsterdam,  binnenstad van Nederland compleet weten te vernieuwen door een heldere visie en een enorme daadkracht. Het boek beschrijft gedetailleerd het proces en de concrete resultaten van het beleid, maar gaat ook uitvoerig in op de enorme weerstanden en de ruzies. In het boek wordt aangetoond hoe de ontvolking van de binnenstad tot staan is gebracht en in deze periode is omgebogen naar een dichtbevolkte binnenstad. Er is na het verval van de industriestad Leiden een nieuwe balans gevonden voor alle functies in de historische stad en een basis gelegd voor de huidige leefbare een aantrekkelijke binnenstad. 

De stad en de wethouder – Hoe Cees Waal de binnenstad van Leiden vernieuwde                            

Frits van Oosten
192 pagina’s hardback
ISBN 978 90 71256 56 1
€ 18,50