Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Maandag 31 oktober 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Einstein is in Leiden - in Leiden is Einstein

Dit schreef Paul Ehrenfest in 1919 aan zijn vriend Albert Einstein in een poging hem naar Leiden te halen.  
Van 1920 tot 1946 was Einstein bijzonder hoogleraar aan de Leidse universiteit, wat betekende dat hij geregeld voor een aantal weken per jaar naar Leiden kwam. Als buitenlander had hij daarvoor wel een identiteitskaart van de vreemdelingenpolitie nodig. 
Einsteins identiteitskaart staat symbool voor de toegevoegde waarde van open grenzen in een kenniseconomie. De grenzen van tijd en ruimte werden in Leiden  verkend door de Duitser Einstein, de Oostenrijker Ehrenfest, de Engelsman Eddington en de Nederlanders De Sitter en Lorentz.

De identiteitskaart van Einstein was de inzending van Erfgoed Leiden en Omstreken naar de verkiezing Het Stuk van het Jaar tijdens de Nacht van de Geschiedenis. De wedstrijd werd overigens gewonnen door het Regionaal Archief Tilburg met de Tilburgse Muurkrant.

Archief Gemeentepolitie van Leiden, inv.nr. 2468.