Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Woensdag 21 september 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Netwerkclub Historische Vaarwegen

De bestuurlijke zorg voor cultuurhistorisch belangrijke Zuid-Hollandse vaarwegen wordt de komende jaren verbeterd. Tenminste als het Europese project SWARE (Sustainable heritage management of waterway regions) slaagt in zijn opzet. In het provinciehuis in Den Haag heeft de officiele start plaatsgevonden van deze nieuwe netwerkclub van vijf Europese waterregio's.

Het betekent dat in onze regio extra aandacht voor de Haarlemmertrekvaart, Leidsevaart, "Romeinenwaterweg" Oude Rijn, de gedempte Mare en de Trekvliet. Dat is het soort belangrijke historische vaarwegen dat de Vereniging Regio Water (VRW) uit Den Haag, de Nederlandse partner in het project, graag bereikbaar en "beleefbaar" wil maken. De andere deelnemende regio's bevinden zich in Ierland, Italië, Letland en het Sloveens-Hongaarse grensgebied.

Concrete projecten die ervan zullen profiteren zijn er nog niet. Sware, waarvoor de Europese Unie 1,5 miljoen euro verleende, is vooral een netwerkclub waarin de regio's kennis uitwisselen. Het gaat vooral om inzicht verkrijgen in de bestuurlijke kant van het organiseren dat cultuurhistorie bewaard blijft en beschikbaar komt. Bijvoorbeeld het zichtbaar maken van de oude trekvaartstructuur tussen Delfshaven en Haarlem zodat deze beter benut kan worden voor recreatie.  

Bron: Leidsch Dagblad