Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 3 augustus 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Kritiek op herinrichting omgeving Morspoort Leiden

Historische Vereniging Oud Leiden laat het niet bij eerder geuite kritiek op de herinrichting rond de Leidse Morspoort. In een brief aan burgemeester en wethouders schrijft de vereniging dat ze rekent op herstel van gemaakte fouten.

Bij de opknapbeurt is de Morspoort feitelijk ’op een sokkel met traptreden’ gezet. ’Met de herinrichting wordt onvoldoende respect getoond voor een van de topmonumenten van onze stad’, schrijft Oud Leiden, dat de ingreep een ’historische anomalie’ noemt.

Volgens vicevoorzitter Gerard Kramer van Oud-Leiden is het ’podium’ een ’belediging voor het fenomeen stadspoort’.

,,Onder zo’n stadspoort reden van oorsprong handkarren en paard en wagens door. Een historische toegang, waarvan we er in Leiden nu nog maar twee hebben. Die moet je in volle glorie tonen’’, vindt Kramer. ,,Ik had het begrepen als ze een bord hadden geplaatst: verboden voor fietsen. Maar dit kan echt niet.’’

Volgens Oud Leiden is de aanpassing mogelijk illegaal. ’Voor zover we hebben kunnen nagaan, is er voor de herinrichting geen omgevingsvergunning verleend’, schrijft de vereniging. Kramer: ,,Dat had wel gemoeten.’’

De vereniging vindt het geen goed idee dat de Morspoort als onderdeel van het Singelpark wordt gezien. ’Wij hebben grote waardering en sympathie voor het Singelpark, maar het is een a-historische toevoeging aan onze historische stad en kan en mag geen leidraad of ijkpunt zijn voor hoe wij met onze monumenten omgaan.’’

Ook de Erfgoedvereniging Heemschut vroeg onlangs in een brief aan het college aandacht voor de poort. Volgens deze vereniging kan de herinrichting, die ’het gewone gebruik van de poort belemmert’, een gevaar opleveren voor de bouwkundige staat van de Morspoort.

’De poort is nu ingebed in een plateau van zand met bestrating op verschillend niveau van tientallen centimeters hoog. Wij vrezen vreest dat dit zand op termijn tot vocht- en schimmelproblemen bij het historisch metselwerk van de poort kan leiden. Daardoor zou dit rijksmonument, in strijd met de monumentenwet, beschadigd kunnen raken’, schrijft Heemschut.

Deze vereniging vindt dat de stadspoort geen traptreden verdient. ’Naar de mening van Heemschut is de Morspoort hiermee gereduceerd tot een coulisse die vooral als achtergrond van terrasjes mag dienen. Verder maken de nu diep verzonken kanonlopen een wat onbenullige indruk.’ Heemschut hoopt dat de herinrichting teniet wordt gedaan.

Bron: Leidsch Dagblad  Annet van Aarsen