Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zondag 17 april 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Fort NIGRVM PVLLVM te Zwammerdam

Op vrijdag 15 april is het  Limes-bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM geopend, wat lag op de plek van wat nu Zwammerdam is. Fort Nigrum Pullum (‘zwarte aarde’), is het kleinste fort langs de Limes in Nederland. Het is gedeeltelijk opgegraven tussen 1966 en 1971.

Nabij het grensfort werden zes scheepswrakken gevonden op het terrein van Hooge Burch, dat nu in bezit is van Ipse van Bruggen. Het was de eerste keer dat archeologen in staat waren om complete exemplaren van dit type schip uit te graven, te documenteren en te behouden. De verzameling schepen vormt een belangrijke bron van data voor onderzoek.

Ruim 40 jaar na de beroemde opgravingen in Zwammerdam opent het Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam haar deuren. Op het terrein zijn de contouren van het castellum te zien, gemarkeerd in het gras en met behulp van zogenoemde belevenispoorten. Over de contouren van een Romeins schip loop je het gastvrije Grand Café binnen en ervaar je het Romeinse leven.