Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 11 april 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Nog meer Romeinse trekpleisters Katwijk

Katwijk kan geen genoeg krijgen van de bijzondere ligging langs de Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. Naast een digitale applicatie van het mysterieuze fort Brittenburg en een verhalenroute dwars door de gemeente, worden nog veel meer trekpleisters uitgewerkt.

Het zijn nu nog ideeën op papier. Katwijk onderzoekt dit jaar welke plannen werkelijk kunnen worden uitgevoerd. Op de ideeënlijst staat bijvoorbeeld een themapark voor en door inwoners op de Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn. Het ’deltagebied’ is in het Limesverhaal een beetje ondergesneeuwd, terwijl er veel van de inheemse volken is gevonden, meent Marcel Eekhout van Parklaan landschapsarchitecten die meewerkte aan het plan ’Romeinen in Katwijk’.

De Kwakelwei hoeft geen plek te worden met nagebouwde huizen uit die tijd, maar wel een locatie met bijvoorbeeld volkstuinen, een speelweide en waar de scouting hutten kan bouwen. ,,De insteek is modern, maar met een historische achtergrond.’’

Op en rondom het Castellumplein in Valkenburg ziet Katwijk wel wat in een binnen- en buitenmuseum. Opties zijn een 3D-maquette van het castellum die vanaf het Torenmuseum is te zien, vaandels en een muntenspoor op het plein, maar ook een keldermuseum over de zeven bouwfasen van het fort.

De makers van het plan hebben de wens om archeologische opgravingen die zijn gedaan in De Woerd - het gebied langs de N206 - na te maken, zoals de Romeinse rijtjeshuizen die daar hebben gestaan. ,,In de toekomstige woonwijk is een bezoekerscentrum ook een optie’’, aldus Eekhout.

Bij de kust wil Katwijk inzetten op de scheepvaart. Denk aan een aanlegplaats voor een Romeins schip in het Prins Hendrikkanaal of een grote schoolplaat met daarop een plattegrond van de Brittenburg.

De gemeente roept inwoners, en in het bijzonder ondernemers, op om met voorstellen te komen om het voormalige Romeinse Rijk nog meer te laten zien. Een restaurant dat iets wil afbeelden op een placemat, of een ijssalon met een informatiepunt voor de deur, zijn voorbeelden. De attracties gaan zich als een olievlek over de gemeente verspreiden, hoopt Katwijk.

Bron: Leidsch Dagblad