Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Dinsdag 15 maart 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Nieuw museum bij Archeon voor oude schepen

Er zijn vergevorderde plannen voor een Romeins Scheepvaartmuseum op het terrein van Archeon. De Alphense wethouder Kees van Velzen: ,,Het is een gezamenlijk project van de provincie, Archeon, het Bouwfonds en de gemeente. Eind deze maand hopen we een akkoord te hebben. Er moet een paar miljoen euro voor op tafel komen.’’

De opgravingen van een aantal boomstamkano’s en grotere rivierschepen, tussen 1971 en 1974 , baarden indertijd veel opzien. De vondsten werden geconserveerd door het Nederlands Instituut voor Scheepsarcheologie in Ketelhaven, dat in 1996 verhuisde naar Lelystad. Sinds 1 januari is het niet meer mogelijk daar een rondleiding te boeken.

De initiatiefnemers van het Romeins Scheepvaartmuseum in Alphen willen nu een of meer Zwammerdamschepen terughalen naar de regio. ,,Ze staan in een container in Lelystad’’, aldus Van Velzen. ,,Archeologie moet zichtbaar worden. Wij zien het voor ons dat zo’n schip wordt gerestaureerd in het museum dat wij gaan bouwen. De bezoekers moeten kunnen meekijken.’’

Hij noemt de Leidse archeoloog Tom Hazenberg als vaandeldrager van het project om de Romeinse limes op de agenda te krijgen. Hazenberg presenteerde onlangs in Leiden een boekje over de schepen. Ook zette hij zich in voor een Romeins bezoekerscentrum op het terrein van Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Dat opent over enkele weken.

Bron: Leidsch Dagblad