Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 5 februari 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Villa Allegonda wordt in ere hersteld

Het icoon op de Katwijkse Boulevard zit verborgen onder de bouwlagen van Hotel Savoy. De nieuwe eigenaar wil de verloren schat weer onthullen, tot groot genoegen van Comité Allegonda. Naast het pand wordt ook een paviljoen met vier appartementen gebouwd. ,,Het monumentale gebouw wordt de kers op de taart van de nieuwe kustversterking’’, zegt architect Diederik van Egmond.

Onder Hotel Savoy zit Villa Allegonda verborgen. Het monumentale pand wordt hersteld naar het ontwerp van voor 1957; het jaar waarin Allegonda werd verkocht en verbouwd tot hotel-restaurant. Er kwam een nieuwe laag op het gebouw en er kwam ook een grote uitbouw.

Van Egmond wil deze lagen en de uitbouw verwijderen, zodat het oorspronkelijke Allegonda weer tevoorschijn komt. Daarmee verdwijnt ongeveer 500 vierkante meter aan oppervlakte. De verloren meters worden gecompenseerd met de bouw van vier appartementen naast de villa.

,,Het paviljoen met de koopappartementen wordt wel ondergeschikt aan de villa’’, benadrukt Van Egmond. ,,Het wordt een moderne vertaling van Allegonda met kubistische vormen. Het zou raar zijn als we ineens een gebouw ernaast zouden zetten met een puntdak en rode dakpannen. Dat zou het evenwicht flink verstoren.’’

De appartementen krijgen verschillende hoogtes en komen laag in het duinlandschap te liggen. Onder de woningen komt een grote garage. ,,Het wordt een villa in de duinen. Het wordt de kers op de taart van de kustversterking’’, zegt de Noordwijker apetrots. De architect is optimistisch: over een jaar moet alles klaar zijn. ,,Het is een kwestie van lagen slopen en beginnen. We willen deze verborgen schat zo snel mogelijk opgraven.”

Bron: Leidsch Dagblad