Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Donderdag 14 januari 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Stichting Diogenes Voorschoten stopt

Stichting Diogenes Voorschoten houdt op te bestaan. De stichting geeft het enige pand dat zij beheert, op de hoek van de Voorstraat en het Kerkepad, terug aan de gemeente Voorschoten.

Diogenes Voorschoten had als doel het restaureren en in stand houden van monumenten. De oprichting was in 1984 toen de stichting het in verval geraakte pand Voorstraat 11, Kerkepad 2 en 4 in handen kon krijgen. De gemeente Voorschoten, die eigenaar is, gaf de voormalige boerderij destijds voor 75 jaar in erfpacht uit aan de stichting.

Zowel de buiten- als de binnenkant van Voorstraat 11 geniet monumentale bescherming. Vooral de pronkkamer is uniek. Er is een kamer met geschilderd behang, een landschap op een doek. Heel interessant. Het is nu voor de tweede keer gerestaureerd en verkeert dus in een goede staat.

Samen met de overdracht, krijgt de gemeente een bedrag van ongeveer 278.000 euro dat bij het pand hoort. Het gemeentebestuur wil het monument verkopen. Op dit moment wordt het verhuurd. Een deel wordt bewoond, in een ander deel zit een tandartsenpraktijk.

Bron: Leidsch Dagblad