Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 5 januari 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Kleine Kroniek van Lisse, 1950 tot en met 1959

De volgorde is wat eigenaardig, maar na eerdere boekjes over de jaren zestig en zeventig is onlangs ’Kleine kroniek van Lisse, 1950 tot en met 1959’ verschenen. Kostelijk leesvoer voor de liefhebber.

Au­teur van 'Klei­ne kro­niek', Arie in ’t Veld, ver­telt met smaak hoe je vroe­ger als kind hele da­gen bui­ten speel­de met de jon­gens uit de buurt. Nar­cis­sen­slin­gers ver­ko­pen aan toe­ris­ten, bij­voor­beeld. En als er geen nar­cis­sen wa­ren de hele zon­dag­mid­dag ken­te­ken­num­mers van voor­bij­rij­den­de au­to's no­te­ren. "An­de­re jon­gens de­den het ook en dat was re­den ge­noeg. Na af­loop mie­ter­den we die num­mers ge­woon weg, om de vol­gen­de week op­nieuw te be­gin­nen.”

In veel Lis­se­se wij­ken werd het le­ven al wat wel­va­ren­der: wa­ter uit de kraan, een wc met een aan­slui­ting op de ri­o­le­ring, een was­ma­chi­ne en een bad­ka­mer, maar op Vree­wijk – Rue de la Peu, grap­ten de be­wo­ners – moesten ze daar wat lan­ger op wach­ten. Een be­wo­ner her­in­nert zich dat met­se­laar Ver­gunst ach­ter het huis een hok met een dou­che bouw­de. „De buurt mocht daar voor veer­tig cent ko­men dou­chen. Wel met bad­slip­pers aan, want de voet­schim­mels tier­den we­lig.”