In het nieuws
Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland
Geld voor Ruine van Teylingen
De Ruïne van Teylingen wordt op 1 januari eigendom van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). De Tweede Kamer is onlangs akkoord gegaan met de overdracht van in totaal 29 rijksmonumenten.
De NMO krijgt van minister Stef Blok (wonen en rijksdienst) budget voor restauratie van het middeleeuwse bouwwerk aan de Teylingerlaan. Die restauratie is volgens hem op korte termijn nodig.
Een inspectie van alle over te dragen monumenten heeft uitgewezen dat twee gebouwen achterstallig onderhoud hebben. Dat geldt voor de Ruïne van Teylingen en voor het Gotisch Huis in Kampen. De minister heeft met de NMo afgesproken dat ze hier financiële compensatie voor krijgt.
Beheer
Gerard Rutgrink, voorzitter van de stichting Beheer Kasteel Teylingen, gaat er vanuit dat het beheer van het monument niet wijzigt. ,,We houden er rekening mee dat we het beheer het komende jaar blijven doen. We willen het daarna ook graag blijven doen, maar we weten ook dat er meer belangstellenden zijn, zoals de Stichting Zuid-Hollands landschap. Daar zullen we dus met de nieuwe eigenaar over moeten praten.’’
Het achterstallig onderhoud van de ruïne zit in de 'donjon', de toren van het oude kasteel. Rutgrink: ,,De ringmuren zijn dit voorjaar al gerestaureerd door het Rijksvastgoedbedrijf. De rest moet nog gebeuren.’’ Een deel van de ringmuur is maart verstevigd met een rubberen beschermlaag en een begroeiing van vetplantjes. Het ging om de tweede fase van de versteviging. De andere helft is twee jaar geleden al aangepast.’’
Reuring
De beheerstichting en de gemeente Teylingen hebben eerder dit jaar al met de NMo in oprichting over de toekomst van de ruïne gepraat. Zowel de stichting als de gemeente willen graag wat meer reuring in en rondom het bouwwerk. De gemeente heeft vier toekomstmodellen opgesteld, in samenspraak met de Teylingse bevolking. De plannen variëren van de komst van een hotel tot een museum of een congrescentrum.
De ruïne van Teylingen heeft de afgelopen eeuwen veel meegemaakt. De ringmuur stamt uit het begin van de dertiende eeuw. Later kwamen er een woontoren, voorburcht en gracht bij. Het kasteel diende toen ter bescherming van de Rijndijk en de weg naar Haarlem. In de veertiende eeuw maakte Jacoba van Beieren van het slot haar huis.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog liep het kasteel flinke beschadigingen op. Na een brand in 1676 werden de toontoren en ringmuur nooit meer herbouwd.
Redacteur: Erna Straatsma